divendres, 11 de gener del 2008

La Gran Bretanya pretén enviar als EUA una nena de 3 anys i repatriar a Nigèria la seva mare

  1. La menor és ciutadana nord-americana perquè va néixer allà gairebé per accident
La petita Adedoyin, amenaçada de deportació. Foto: KARINE LE LOET
La petita Adedoyin, amenaçada de deportació. Foto: KARINE LE LOET
KARINE LE LOET
LONDRES

Està neguitosa, balbuceja en anglès, sacseja les perles de colors que porta lligades a les puntes de les trenes. Asseguda a les escales d'un centre comunitari del nord de Londres, Adedoyin, de 3 anys, s'agafa fort al braç de la seva àvia, de vegades l'anomena "mami" i de vegades "mare". A la seva verdadera mare només la veu cada tres setmanes al centre de detenció per a immigrants de Yarl's Wood, a prop de Bedford. Adedoyin corre el risc d'una deportació en solitari als EUA. Ola (nom fictici), la seva mare, està amenaçada de ser deportada al seu país d'origen, Nigèria.
L'absurda història d'Adedoyin va començar abans del seu naixement. Des que la seva mare, que visitava els EUA, s'hi va haver de quedar per una complicació en l'embaràs i va donar a llum en territori ianqui. La petita Adedoyin va obtenir la nacionalitat nord-americana. Sis setmanes després, mare i filla van entrar amb un visat de turisme a la Gran Bretanya, on Ola resideix il.legalment des del 1998. Adedoyin i la seva mare se'n sortien com podien. Ola encadenava petites feines a domicili, en negre. Però el 2005, els diners escassejaven cruelment. La jove dona es va arriscar i va anar a una agència d'ocupació amb un passaport fals, amb l'esperança d'aconseguir el dret a treballar legalment. La van detenir. I li van caure, el febrer del 2007, 10 anys de presó en ferm. N'hauria de complir cinc.
La seva mare va desembarcar llavors des de Nigèria per ocupar-se de la petita Adedoyin. Però la situació es va allargar. Quan va sortir de la presó, Ola va ser transferida al centre de detenció de Yarl's Wood, presó temporal on els immigrants irregulars s'amunteguen en una habitació doble amb una televisió com a única finestra al món. El 24 de setembre va ser portada a Heathrow i col.locada en un vol a l'Àfrica. Però la dona s'hi va resistir. "Em van pegar, em van insultar. Em vaig posar a cridar que no marxaria sense la meva filla. Al final, el pilot va voler que desembarqués. I vaig tornar a Yarl's Wood", explica Ola, amb paraules precises, a la sala de visites del centre de detenció. Al seu davant hi ha una pila d'informes i ordres de deportació, el resum de la seva vida d'ordres oficials.
L'article 9 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets del nen obliga els Estats signataris --entre ells, la Gran Bretanya-- a no separar els nens dels pares. No obstant, "en aquests 12 últims mesos hem afrontat cada vegada més separacions", diu Amanda Shah, directora adjunta de Bail for Immigration Detainees, una associació que lluita contra la detenció d'immigrats i sol.licitants d'asil. "Molt sovint, s'envia els pares a Yarl's Wood mentre que es deixa els fills a càrrec d'algun membre de la família o dels serveis socials", explica.
Com altres centenars, Ola espera poder abandonar el centre, on es podreix des de fa cinc mesos. Però, des del 16 d'octubre, aquesta perspectiva té l'amarg gust d'un miratge. Aquell dia, la nena va rebre una carta del Ministeri de l'Interior que li ordenava presentar-se a Heathrow el 23 d'octubre per embarcar en un vol cap als EUA. Sola. Ciutadana nord-americana, Adedoyin no pot ser deportada a Nigèria amb la seva mare. Única solució del trencaclosques: enviar-la sola al seu país d'origen. En principi, això és legal, ja que al Regne Unit no hi ha cap límit d'edat per a la deportació a condició que s'hagi organitzat l'acollida dels menors al seu destí. Perquè no li resulti tan dur, les autoritats asseguren a la seva mare que els serveis socials es faran càrrec d'Adedoyin. "Però jo no vull que enviïn la meva filla de 3 anys a un país on no té família i no coneix ningú".

Procés aturat

El Tribunal Europeu de Drets Humans va ordenar el 9 d'octubre a les autoritats britàniques aturar el procés fins a nova ordre. Després de la seva intervenció, el Ministeri de l'Interior intenta organitzar la repatriació legal de la nena, amb la seva mare, a Nigèria, amb la reserva que les autoritats locals acceptin proporcionar papers oficials a la nena. A Ola l'amoïna aquesta opció. I és que Adedoyin pateix un ureterocele, una malaltia renal congènita que obliga a una vigilància diària. "No estic segura que el meu país pugui oferir el tractament necessari a la meva filla",
subratlla Ola. Avui era el termini máxim per poder remetre informació relativa a la salut de la seva filla al Tribunal d'Estrasburg. Després, s'arrisca a l'aixecament de la suspensió i a un altre viatge forçós a Heathrow.

(I nformació de El Periódico)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.