dimecres, 20 de febrer del 2008

Concentracions de protesta contra el tancament, avui fa cinc anys, del diari Egunkaria

(Informació de vilaweb)

Al vespre se'n fan a municipis bascos i a Barcelona

Centenars de manifestants s'han concentrat avui al parc Martín Ugalde d'Andoain (Berria n'ofereix un vídeo), on fins fa cinc anys hi havia la seu el diari Egunkaria, que fou clausurat per ordre del jutge de l'Audiència Nacional espanyola Juan del Olmo. Representants del món de la cultura del País Basc i alguns dels imputats en el cas han protestat contra el tancament del diari i contra les acusacions de col·laboració amb ETA fetes per part de la justícia espanyola.

L'any passat es va obrir el judici oral contra els set acusats, entre els quals l'últim director del diari, Martxelo Otamendi, que avui participarà en una concentració de protesta contra el judici a la plaça de Sant Jaume de Barcelona (a les vuit del vespre).

A la mateixa hora hi haurà concentracions a la majoria de municipis bascos. VilaWeb, entre més diaris de tot el món, publica avui un anunci contra la celebració del judici.

El judici

L'Audiència espanyola va obrir el judici pel cas Egunkaria contra el criteri de la fiscalia, que va demanar de sobreseir el cas. El fiscal demanava que es deixessin sense efecte els processaments dictats el novembre del 2004 pel jutge Del Olmo perquè no hi havia indicis per a mantenir l'acusació de col·laboració amb ETA.

Ara hi ha dos sumaris oberts del cas Egunkaria: el sumari del tancament del diari, amb set acusats de tenir lligams amb ETA (amb una petició de pena de noranta-vuit anys de presó, en total); i el sumari econòmic, amb vuit acusats d'estafa a Hisenda i d'irregularitats per a obtenir subvencions. Segons la fiscalia i la defensa, els delictes econòmics no s'havien de jutjar a l'Audiència, sinó a Guipúscoa. Però l'Audiència s'hi nega, perquè creu que els delictes econòmics tenen connexions terroristes, i demana penes de tretze a vint-i-sis anys de presó i una multa de 235 milions d'euros als acusats.

1 comentari:

Luistxo Fernandez ha dit...

Soy un antiguo trabajador de Egunkaria. He comenzado un blog sobre este proceso inquisitorial. Gràcies per la vostra solidaritat.