dimecres, 19 de novembre del 2008

Informar, desinformar: Perquè NO ÉS ecològica ni saludable la Tèrmica de Sant Pere


Desinformar és no donar d’informació d’un tema en el moment adequat per poder prendre una posició davant d’aquest.

Desinformar és donar informació parcial i esbiaixada de la realitat.
Informar es donar tota mena d’explicacions sobre un tema, favorables i desfavorables al nostre pensament.
Informar és facilitar l’accés a aquesta informació a tots els ciutadans que així ho requereixin.

Certament al cremar biomassa forestal restituïm a l’atmosfera el CO2 que els arbres prèviament han tractat, però en altres llocs, comarques o regions. Així complim amb el Tractat de Kyoto, però embruten l’atmosfera de la Vall del Ges.

Els combustibles fòssils també són el resultat de la transformació de biomassa –vegetal i animal.

És necessari una millor gestió forestal dels nostres boscos, ja que fins ara cap polític ho ha fet, però cal valorar les despeses i l’impacte ecològic que això comportarà (desforestació, consum de combustibles fòssils pel transport,…).

Per repoblar 65.000 Tn de biomassa forestal tardarem molts més anys que no pas el temps de cremar-les, i possiblement -ja que no se’ns ha informat d’on les portaran- desforestarem comarques o països pobres que no tenen altres recursos.

No totes les tales d’arbres són necessàries, aquests –els arbres- fan una funció molt important no tan en l’oxigenació de l’atmosfera sinó també retenint el terra dels pendents i les restes aportant nutrients per tancar el cicle.

Finalment la combustió de biomassa forestal com qualsevol tipus de combustió produeix partícules mitjanes i fines que son indetectables pels filtres actualment existents en la nostra tecnologia i que són responsables directes de malalties greus del cos humà –Càncer de pulmó, Asma bronquial i d’altres.

Negar l’evidència és Desinformar.

Josep Malo i Guillén. Associació Mediambiental Vall del Ges