dijous, 27 de novembre del 2008

Ocupen el saló del Tinell per a denunciar l'amenaça de desallotjament de La Teixidora




Els okupes també critiquen la política d'habitatge de la Generalitat

Una cinquantena d'okupes vinculats al centre social La Teixidora del Poblenou de Barcelona han ocupat el Saló del Tinell per a protestar contra l'amenaça de desallotjament que han rebut. Dilluns es va acabar el termini perquè abandonessin voluntàriament la casa i, com que no ho van fer, ara temen que seran desallotjats per la força. Han decidir d'ocupar el Saló del Tinell pel simbolisme de ser l'espai on es va segellar el primer govern tripartit.

'L'actual govern hi va signar un pacte que teòricament impulsava polítiques d'esquerres en matèries com l'habitatge, però la impossibilitat d'accedir a un pis és tan gran ara com abans', ha explicat a VilaWeb un dels presents.

Els cinquanta okupes han accedit a l'espai pagant l'entrada i, un cop allí, han dit que no en marxarien. Aquesta primera acció de denúncia contra els desallotjaments s'emmarca en una campanya més àmplia que dissabte culminarà amb una festa pel primer aniversari de La Teixidora com a espai okupat.

(Informació de vilaweb)

Estem aquí per evitar que es produeixi una nova vergonya en aquesta ciutat, una vergonya més a la llarga i intolerable llista ja existent. Aquesta nova vergonya seria “desallotjar cautelarment” el csoa la teixidora.

I per què? Perquè l'espai de la teixidora no és un lloc qualsevol. Va neixer a principis del s. XX amb estil modernista com a local social i polític en el qual difondre idees republicanes i federalistes. Era tot un referent al barri. I hagué des d'una escola fins un teatre, passant per la fundació d'un partit polític d'esquerra catalana de la corrent de Pi i Margall.

Com a conseqüència de tota aquesta activitat va ser incautat pel franquisme en acabar la guerra civil espanyola, i fou destinat a un centre d'adoctrinament falangista del jovent del barri. Anys més tard fou abandonat i l'edifici s'anà
deteriorant.

Finalment, després de 30 anys d'abandó es va okupar i reapropiar per un grup de persones per omplir-lo de vida social i política novament. Durant un any, després de rehabilitar l'espai, l'hem omplert d'activitats, de tallers, de
xerrades, de projectes, de vida, de somnis i de transformació. No ens considerem hereus directes del que havia estat aquest local (“els Federals”) però sí de l'herència revolucionària i utópica de Poblenou.

La setmana passada, després de que la causa penal hagués estat arxivada des de fa mesos, la jutgessa, instada per un procés de l'audiència provincial en la qual se'ns va negar ser-ne part, va decidir reobrir el cas. D'aquesta reobertura
en sorgí una amenaça de desallotjament cautelar (vol dir sense judici) del centre social.

Davant d'aquesta amenaça hem ocupant simbòlicament el Saló del Tinell, per denunciar 3 vegonyes:

1. Que espias històrics i incautats pel franquisme com “els Federals” (actual csoa la
teixidora) no hagin estat restutïts i retornats al barri i fet tot el possible per reomplir-los
de vida i de política.

2. Que es puguin abandonar i deixar deteriorar espais durant més de 30 anys amb total
impunitat i tranquilitat.

3. Que es pretengui abusar de la via penal, fins i tot sense judici, per expulsar a les persones
que okupen, rehabiliten i omplen de vida social i política espais històrics, incautats i
abandonats com aquests.

Per tot això hem elaborat el Manual de Pedagogia de la Vergonya, el qual difondrem i utilitzarem
per frenar l'expansió incontrolada de la desvergonya i els desvergonyits en aquesta ciutat.
Pendrem el carrer, el metro, les parets, les places, el Saló del Tinell i el que faci falta fins que es freni aquest abús judicial i el csoa la Teixidora pugui continuar vivint i transformant el barri.

http://teixidora.squat.net/