dissabte, 4 d’octubre del 2008

Advocats denuncien que "s'estan perseguint les idees i la dissidència política" sobre la base dels interessos de l'Estat


BILBO-. Els advocats Jone Goirizelaia, Haizea Ziluaga, Arantza Zulueta, Iñaki Goioaga, Kepa Landa i Ainhoa Baglieto han comparegut avui a Bilbo para fer una lectura jurídica de les últimes sentències i il·legalitzacions.

Tots ells han participat en els procediments contra el moviment pro amnistia o les il·legalitzacions de EHAK o EAE-ANB.

Segons ha explicat Kepa Landa, amb aquestes últimes resolucions judicials "no es persegueixen conductes concretes, no es persegueixen conductes delictives concretes ni s'està atenent a comportaments individuals ni col·lectius concrets". AL seu judici, "el que s'està perseguint són les idees polítiques i s'està perseguint la dissidència política".

En tots aquests procediments, ha afegit, "els esquemes són els mateixos" i "en cap d'ells s'aconsegueix transmetre l'existència de conductes delictives de cap tipus, no es lesiona cap bé jurídic que no sigui l'interès de l'Estat d'actuar de determinada forma".

Landa ha explicat que amb tot això "s'està tractant d'assolir la desaparició d'un espai social i polític" evitant així "qualsevol intervenció en la societat i en la política de persones que pertanyen a aquest espai".

"Guanyem judicis i perdem sentències"

A més, ha denunciat que s'han anunciat noves causes contra més d'un centenar de persones "que vindran amb els mateixos paràmetres, criteris i previsiblement amb els mateixos resultats". "S'anuncien procediments les sentències dels quals ja estan escrites", ha recalcat.

El lletrat s'ha referit també a la seva labor, així com a la dels seus companys en aquests procediments, i ha dit que "queda de manifest que no importa el que es provi" en els mateixos. "No importa la prova que es practica, tampoc les lleis, si fa falta s'estenen, es retorcen de tal manera perquè permetin dictar una resolució judicial en la línia que s'ha orientat el procediment".

Així mateix, ha denunciat que "l'Estat espanyol ha dictat lleis específiques contra la dissidència basca", que "persegueixen cada vegada més aspectes socials".

"En la pràctica judicial, el que es fa és seguir les directrius que marquen la Policia i la Guàrdia Civil", ha assenyalat per a afegir que "tot passa pels informes policials". A més, ha subratllat, "no s'admeten les proves encara que siguin evidents, els advocats guanyem els judicis però perdem les sentències".

"Al sistema polític espanyol no li està important en absolut prescindir de l'aparença que això és un Estat democràtic, prescindir que això és un Estat de Dret i de la més bàsica separació de poders", ha explicat.

Finalment, ha posat en evidència que tot això "és molt greu" ja que "s'està vulnerant tot un sistema de llibertats i, en concret, amb les quals afecten a molts dels ciutadans d'Euskal Herria".