dimecres, 15 d’agost del 2007

"FARIEN FALTA QUATRE PLANETES MÉS..."


Philladelphia, 15.- Dins de la presó de SCI Greene, Mumia Abu-Jamal m'anava explicant: "He llegit el llibre de Al Gore, que parla de veritats inconvenients. Aquesta gent de vegades comença a tenir vergonya i comença a parlar de veritat. Sembla que farien falta quatre planetes més, com el planeta Terra, si volguéssim intentar desenvolupar aquest planeta nostre, seguint el mateix model energètic i de consum que s' està seguint a Europa, als Estats Units, al Japó... I inevitablement, les properes guerres ja no seran pel petroli, seran per l' aigua. Ens barallarem per l' aigua... "
"Als qui et diuen comunista perquè expliques tot això, replica’ls que no ho consideres cap insult, que la Cuba Socialista va oferir ajuda als USA, quan va passar l'huracà Katrina, el 2005. I no la hi varen acceptar. I a Cuba hi passa un huracà d' aquests gairebé cada any. I no es mor ningú. Poden lamentar la mort d' alguns animals domèstics, l' enderrocament d'alguna casa, però cap persona no perd la vida a causa d' aquests fenòmens de la Naturalesa... Els cubans, tot i el bloqueig, han estat capaços d' arribar a aquest punt de desenvolupament. De manera que, si no haguessin estatbloquejats per la política imperialista dels USA, compta què podrien fer, per a la gent... !"
"A New Orleans encara hi ha gent que avui, dos anys després de l'huracà, no té casa, no poden tornar a casa seva, perquè ningú no l'ha arreglada i ells no tenen diners per a fer-ho. I el govern no fa res! I encara no han fet bé les reparacions dels murs de contenció dels llacs. Si aquest any tornés a venir l' huracà (i tant de bo que no vingui... !) la catàstrofe es tornaria a repetir. I potser seria pitjor... I tot això perquè l' exèrcit dels USA, que és el principal responsable d'aquelles obres d' enginyeria, no ho ha planificat bé. I perquè no hi han dedicat els diners que fan falta, perquètot s' ho emporta la guerra de l' Irak... a hores d' ara sembla que ja han perdut el compte dels dòlars que porten gastats...”
LA CLASSE OBRERA ES PENSA QUE ÉS CLASSE MITJANA


"Abans es considerava, oficialment, que la classe mitjana estava perfectament representada pels obrers de la fàbrica d' automòbils Ford, per exemple. Ara això ja no és així. Una de les grans mentides de la propaganda oficial ianqui és que aquí no hi ha classes socials. Que tothom és classe mitjana. Que a part d'això només hi ha classe dirigent, que ha de ser-hi i ha d'ésser acceptada per tothom. I la "underclass": els qui estan per sota, que no arriben ni a ésser classe social, perquè no han triomfat, és a dir: els negres, latinos, blancs pobres i altres "minories"... I això és el que fan creure a la gent. Aquests carcellers que veieu per aquí, els qui ens vigilen, per exemple; aquests s' ho creuen tots. Jo parlo molt amb ells. S'ho creuen perquè cobren entre 35.000.- i 40.000.- dòlars a l' any. Però si un mes deixessin de cobrar el sobre, per qualsevol raó, ja no arribarien al mes següent. Caurien en la pobresa. I si es posessin malalts de veritat, es quedarien en la misèria. Normalment, aquí la gent no estalvia. La majoria perquè no poden, perquè totes les coses que són imprescindibles per a viure, estan molt cares...”
"I així està clar que, com que no s' identifiquen amb cap classe social de veritat, com que no arriben a tenir consciència dels seus interessos de classe, no senten la necessitat de defensar-los, ni sabrien com fer-ho...”
"Va passant el temps i els capitalistes estan fent desaparèixer les manufactures d' aquest país. I se les emporten a països del mal anomenat Tercer Món, on la mà d'obra és moltíssim més barata. I la majoria dels obrers d' aquí ni se n’adonen...”
"Ara, per aquí, corre un tipus que es diu Bill Clinton, que ja no és president, però que té una esposa que es diu Hillary, que és senadora i que pot guanyar les eleccions presidencials de l' any que ve, només per això: perquè està casada amb aquest Clinton que, no sé per què, li va caure molt bé a la gent negra d' aquest país. I com que ell els queia bé, ara els qui votin ho faran per ella...”
"I aquest Clinton no només ha passat a la historia per l'escàndol sexual amb la Lewinsky, sinó per l'impuls sensacional que va donar als Tractats de Lliure Comerç. Alguns es pensen que aquests tractats només serveixen per a seguir explotant, més i millor, els països del tercer món. I no és veritat. També hi ha un efecte invers, que consisteix en el fet que s'empobreixen encara més les classes desfavorides nord-americanes, perquè s' emporten les indústries fora, per abaratir així el procés de producció. I la Hillary, en la seva campanya, ni en parla, de tot això... I, si arriba a ésser presidenta, s'aprofitaran de l' aura que li donarà el fet de ser la primera dona presidenta de la història, per afavorir impunement aquest tipus de polítiques opressores...”
"ELECT A MADMAN AND YOU'LL GET MADNESS...!"
"Elegiu un home boig i obtindreu bogeria."
Per New York vaig veure, la setmana passada, unes enganxines que deien això i que anaven acompanyades de la cara del president Bush. En Mumia afegeix que, aquesta bogeria, se’ls ha de suposar a tots els presidents, des del primer moment en què es presenten a les eleccions. Qui, si no un boig, es gastaria entre setanta-cinc i cent milions de dòlars en una campanya electoral, que els pot donar accés a un sou presidencial, durant quatre anys, que en cap cas sobrepassaria els dos milions de dòlars, en total ? Tant en Bush com qualsevol altre president, només tenen una manera de desmentir-ho, això: han d'acceptar que no actuen moguts pel sou, sinó que ja estan venuts a les grans empreses transnacionals, des d' un bon principi. I per moltíssim més que pel sou d' un president...!
I tot això passa en un país que funciona sota un estricte control policial. És un estat policial (continua en Mumia, i m' ensenya les seves mans emmanillades per davant) Fa poc hi va haver un altre escàndol, a nivell policial. Un ex-agent de l'FBI ("Federal Bureau of Investigation"), que es diu Tyrone Power, havia participat en el COINTELPRO ("Counter Intelligence Program"), un pla policial especial, antisubversiu que, teòricament, només va estar en vigor a finals dels anys seixanta i principis dels setanta. Aquest policia, Power, penedit de la seva actuació en la pràctica del Terrorisme d' Estat, va discutir amb els seus superiors i, entre altres coses, va voler saber de veritat si el Cointelpro ja s' havia acabat en els nostres dies o si, al contrari, encara estava en alguna mesura en vigor. La resposta que va obtenir (i d' aquí ve l' escàndol) és: Per que hauríem d' abandonar les normes de funcionament del Cointelpro, si ens està donant tan bons resultats ? I cal tenir en compte que, en virtut d'aquest pla policial, en el seu moment, es va assassinar impunement líders del moviment negre, com per exemple Martin Luther King, Fred Hampton, Malcom X...”
"És per això que, ara mateix, en el marc de la dretanització a què estan sotmetent la ciutadania d' aquest país, et pots trobar amb una opinió majoritària que et digui: d' acord, la policia fa barbaritats amb alguna gent, però si això serveix perquè no hi hagi mai més un Onze de Setembre, ja m' esta bé...”
En Mumia i jo estem d' acord, en això: resulta trist i difícil de combatre, però ho seguirem intentant. Sense parar. No podem parar. Si ho féssim, ens passarien per sobre.
Francesc Arnau i Arias, setena crònica,15-8-07