dimarts, 6 de maig del 2008

Els fets de maig de 1937


El Fòrum de Debats organitza per a aquest divendres, 9 de maig, una conferència amb el títol de "Els fets de maig de 1937, 70 anys després" que anirà a càrrec de Jordi Pascual, catedràtic d'Història del Pensament Econòmic a la Universitat de Barcelona. La conferència tindrà lloc al Museu de l'Art de la Pell de Vic i començarà a les 8 del vespre. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

Jordi Pascual, doctor en Econòmiques amb una tesi sobre l'economista català Josep Antoni Vandellós sobre el qual ha publicat diversos llibres i articles.. També ha editat, traduït i col·laborat en la publicació d'obres tan importants com la Historia del Análisis Económico, de Joseph A. Schumpeter, o en l'edició dels Ensayos sobre la población, de Th. R. Malthus així com moltes altres dela àmbits lingüístics anglès i italià. Catedràtic, a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona, ha impartit durant molts anys l'assignatura d'Història econòmica (d'Espanya i mundial). També ha exercit la docència en Universitats franceses. I en la història política és un gran coneixedor del període de la IIa. República espanyola sobre el qual ha publicat diversos textos, conferències i ha participat en diversos actes commemoratius de sobre el tema convidats pels exiliats republicans espanyols a França.

En la conferència de divendres ens parlarà del moment crucial en què, en el bàndol republicà, s'enfronten, amb les armes a la mà, els partidaris de la revolució social i els que creien que calia guanyar la guerra sense alterar radicalment el sistema polític vigent el 1936. Aquest enfrontament culmina el maig del 1937 amb la victòria dels segons i això tindrà unes importantíssimes conseqüències, entre altres la disminució del poder de la Generalitat de Catalunya a mans del Govern central republicà.