dijous, 29 de novembre del 2007

Sobre la manifestació convocada per la Plataforma pel dret a decidir per protestar pel caos ferroviari a Catalunya






L’1 de desembre la Plataforma pel dret a decidir (PDD) ha convocat una manifestació unitària amb el lema “Som una nació i diem prou! Tenim el dret a decidir sobre les nostres infraestructures” que compta amb el suport de forces integrants del Tripartit català (ERC, ICV, EUiA) i de CiU, el partit més genuí de la burgesia catalana.
Caos ferroviari a Catalunya

SOBRE LA MANIFESTACIÓ CONVOCADA PER LA PLATAFORMA PEL DRET A DECIDIR

L’1 de desembre la Plataforma pel dret a decidir (PDD) ha convocat una manifestació unitària amb el lema “Som una nació i diem prou! Tenim el dret a decidir sobre les nostres infraestructures” que compta amb el suport de forces integrants del Tripartit català (ERC, ICV, EUiA) i de CiU, el partit més genuí de la burgesia catalana. Al seu costat, altres forces polítiques i sindicals (algunes CUP, la IAC…) i un ampli espectre de col·lectius de la “societat civil” (Associacions de Veïns, entitats culturals i recreatives…) denunciaran el caos ferroviari a Catalunya i exigiran el traspàs de la xarxa de transports i de les infraestructures. La PDD també reclama la publicació de les balances fiscals entre Catalunya i l’Estat i la recaptació i gestió de tots els impostos per part de l’autonomia.

Coincidint amb el Tripartit i la patronal

Tot i que entre els convocants no hi figuren les forces més compromeses en la gestió de l’ordre polític i social a Catalunya (PSC-PSOE, patronal, CCOO i UGT), la manifestació actuarà com un element de pressió a favor de les reivindicacions del Tripartit català i dels sectors patronals que aquest govern representa.

Fa poques setmanes la patronal Foment del Treball denunciava amb duresa el déficit inversor de l’Estat a Catalunya i exigia la publicació de les balances fiscals. Ambdues reivindicacions són eixos centrals de la convocatòria. Per la seva banda el Tripartit exigeix –en el marc del desenvolupament del nou Estatut, amenaçat pel Tribunal Constitucional— més inversió, més protagonisme en la gestió de les intraestructures, i una participació més gran en la recaptació i gestió d’impostos des de Catalunya. Encara que expressats amb més contundència, també aquests punts són lemes centrals de la convocatòria.

El que la PDD no defensa

La PDD, en canvi, no es pronuncia contra el Tren de Gran Velocitat, un mitjà de transport elitista i de gran impacte mediambiental, amb una inversió faraònica que, per a satisfacció de les grans constructores, s’està fent a costa de la imprescindible millora i potenciació d’una xarxa de ferrocarril popular i de qualitat, provocant un greu deteriorament de la xarxa de rodalies.

Tampoc la PDD no reivindica el carácter públic de la xarxa de transports i d’infraestructures el traspàs de la cual reclama, mostrant així la seva conformitat amb el model de titularitat i/o gestió privada dels serveis públics que defensa el Tripartit i que està aplicant a les xarxes d’ensenyament i sanitat públiques sota la seva gestió o en les propostes de gestió privada per a l’aeroport de El Prat. La PDD res no diu dels plans de privatització de Rodalies que acompanyaran el traspàs de les competències.

Finalment, tampoc la PDD no esmenta entre les seves exigències posar fi a les condicions de precarietat a que són sotmesos tant els treballadors i treballadores de les obres ferroviàries en curs (ja es comptabilitzen 13 morts i desenes de ferits) com els del Servei de Renfe – Rodalies, la plantilla del qual el govern autonòmic català vol fragmentar en diverses empreses.

Desvinculant l’exigència de cotes més grans de sobirania de les reivindicacions de la classe treballadora i dels sectors populars, la Plataforma pel dret a Decidir torna a mostrar, com ja va fer amb les mobilitzacions en defensa de la proposta d’Estatut consensuada al Parlament de Catalunya, el paper que juga com a instrument de pressió d’una burgesia catalana que aspira a nivells més alts d’autogovern en defensa dels seus interessos de classe.


Article publicat a A Luchar por el Socialismo nº 43, publicació mensual del PRT – Izquierda Revolucionaria, secció oficial a l’Estat Espanyol de la Lliga Internacional dels Treballadors – IV Internacional (LIT-CI)